Chirurgische missie IZERE-INTERPLAST

Chirurgische missie IZERE-INTERPLAST: Wanhopige patiënten
De organisatie IZERE-Nederland en Interplast, een stichting van Nederlandse plastische chirurgen, hebben recentelijk hun zesde gezamenlijke missie naar Burundi uitgevoerd van 24 november tot 09 december 2017. Deze missie past in het kader van de betrokkenheid van IZERE bij het herstel van het land op het gebied van gezondheidszorg. De operaties werden uitgevoerd in het Centrale ziekenhuis van Karuzi en in het Regionale Hospitaal van Rumonge.

Conform het programma werden 102 personen behandeld.
Speciale aandacht ging deze keer uit naar fysieke misvormingen als gevolg van verbrandingen en tumoren. Het meest frappante geval was een vader, wonende te Bujumbura rural. Deze patiёnt ondervond grote problemen met een tumor die bijna zijn hele oor vervormde en overwoekerde! Zijn broer kan er niet over uit (tranen van vreugde stromen over zijn wangen) en weet niet hoe ze ons kunnen bedanken na deze operatie: een geit?, een koe? (als ze die al hebben), een kruik bier?, enz. Wij maken gebruik van deze gelegenheid om IZERE Burundi te bedanken omdat zij deze patiёnt onder onze aandacht hebben weten te brengen. Gedurende ons verblijf in Burundi hebben wij onze onderhandelingsgesprekken met het Ministerie van Gezondheid voortgezet om naar een structurele oplossing toe te werken voor het uitroeien van dit soort misvormingen in Burundi. Hierbij wordt gedacht aan het opzetten van een gespecialiseerd medisch centrum waar Burundese artsen kunnen worden ingewijd in de technieken van plastische chirurgie en zo op den duur zelf de verschillende operaties kunnen uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van buitenlandse artsen. Hier zij opgemerkt dat de volgende chirurgische missie in mei-juni 2018 is gepland eventueel in de andere provincies waar nog geen operaties hebben plaatsgevonden en waar patiёnten geholpen kunnen worden die uit de meest afgelegen plaatsjes komen en die meestal niet de middelen hebben om naar Bujumbura te reizen.

Gedurende deze missie hebben wij ook vastgesteld dat er vele gevallen zijn van beenmergontsteking als gevolg van oorlogstrauma ́s en waaraan tot heden nog geen enkele zorg aan is gewijd en die zich in een afschuwelijke gezondheidstoestand bevinden, vooral in het Hospitaal "Prince Régent Charles".

Wij bedanken hier het ministerie van gezondheidszorg en die van buitenlandse zaken en alle medische personeelsleden die meegewerkt hebben aan de operaties en daarmee bijgedragen hebben aan het teruggeven van hoop en een glimlach aan onze broeders en zusters. Uiteraard vergeten wij hierbij niet het organisatie-comité dat met IZERE-Burundi heeft samengewerkt om de chirurgische missie soepel te laten verlopen alsmede de steun van Brarudi.

Hieronder enkele beelden (voor en na de operatie) die u een indruk geven van het soort operaties die de chirurgen hebben uitgevoerd. Opgepast! Deze beelden kunnen choqueren! Onze excuses aan diegenen die daar extra gevoelig voor zijn.

Secretariaat IZERE-Hollande, 30 januari 2018© 2021 IZERE · ANBI · Steun IZERE en bestel Coffee Burundi