Bakstenen

In samenwerking met Steenfabriek Oskam te Lekkerkerk, een fabrikant van machines om leemstenen mee te maken, werkt IZERE aan een project voor het maken van bakstenen in Burundi. 

Het doel hiervan is tweeledig, namelijk het leveren van bouwmateriaal voor het herbouwen van de tijdens de burgeroorlog verwoeste huizen, en  het creëren van werkgelegenheid van Burundese vluchtelingen uit Tanzania, wat op haar beurt een bijdrage levert aan de re-integratie van deze mensen in de samenleving. Daarnaast gebeurt het nu vaak dat mensen bomen gebruiken om hun huizen op te bouwen. Beschikbaarheid van bakstenen zal dus ook een milieuvoordeel opleveren. 

Daarnaast kwam uit een analyse naar voren dat dat de stenen goedkoop geproduceerd worden (door cement te vervangen door kalk) waardoor ook arme mensen op het platteland de stenen kunnen kopen. 

Voor dit project waar IZERE de benodigde steun van de autoriteiten heeft, is inmiddels een realiteit. De activiteiten zijn gestart in juli 2016 waarbij de expert van OSKAM-Nederland de verantwoordelijke Burundese jongeren al heeft opgeleid in het mengen van diverse lokale ingrediënten, het gebruik van de machine, kortom het fabriceren van bakstenen.© 2021 IZERE · ANBI · Steun IZERE en bestel Coffee Burundi