Coöperaties

Bij coöperaties gaat het om de "autonomie" en de economische zelfstandigheid van de lokale bevolking. De afgelopen jaren heeft een delegatie de gelegenheid gehad om verschillende lokale landbouwcoöperaties die opgezet zijn door IZERE in Gitega (midden van Burundi), Ngozi (noorden van Burundi) en Makamba (zuiden van Burundi),  en ruraal Bujumbura te bezoeken. Deze delegatie heeft de resultaten kunnen zien van diverse initiatieven die door de stichting IZERE zijn genomen zoals landbouwprojecten als het aanplanten van cassave, de verbouwing van groenten en fruiten, de installatie van een kippenren, een elektrische graanmolen, naaimachines, een computer en gereedschappen voor metselwerk en houtverwerking.

De coöperaties leggen voorraden aan van producten van binnen en buiten de eigen regio en  ontwikkelen economische activiteiten zoals de aankoop en verkoop van lokaal geproduceerde goederen.

Ze verzorgen voor het transport van goederen van de grotere centra naar de coöperatiewinkel met behulp van een kleine vrachtwagen, waardoor de prijzen lager kunnen zijn dan in commerciële zaken en de mensen niet meer ver hoeven te reizen om bepaalde goederen te kopen. 

(Micro-) Kredieten worden verstrekt tegen gunstige voorwaarden en de boeren of boerinnen kunnen terugbetalen op een voor hen gelegen moment, bijvoorbeeld wanneer de koffieoogst wordt verkocht. Het gaat altijd om kleine bedragen; de hoogte en het aantal zijn afhankelijk van de financiële situatie van de coöperatie. 

Mede dankzij gelden die bijeengebracht werden door diverse fondsen en parochies (o.a. tijdens de Vastenactie) en Wilde Ganzen gaat in 2017 de bouw van de landbouwcoöperatie Copo-Kayanza nabij de hoofdstad Kayanza van start.

© 2021 IZERE · ANBI · Steun IZERE en bestel Coffee Burundi